Detta är en fantastisk chili som är mustig och har lite hetta. Vi brukar servera med tunnbröd, riven ost, grekisk yoghurt och guacomole. Man behöver lite tid för att den ska vli mör och fin, så räkna med minst 4 h. När det kommer till val av kött kan man välja högrev, grytbitar, älg, lamm, ja lite vad man har hemma!
 
 
Ölchili
6 personer
 
1,5-2 kg kött
2 lökar
5 torkade fikon
10 vitlöksklyftor
1 liter ljus öl
1 dl rödvin
1 pkt bacon
2 msk tomarpure
1 torkad chilifrukt (förslagsvis chipotle)
3 msk chipotle chilipulver
3 msk paprikapulver
2 msk spiskummin
1 msk koriander
1 msk oregano
1 krm chiliflakes
olja
salt
 
1. Putsa köttet och skär i ca 1-2 cm stora bitar.
2. Hacka lök och vitlök. Fräs kryddorna i lite olja några sekunder, häll därefter i tomarpuré och löken och fräs tills löken börjar att mjukna. Välj inte en klassisk gjutgärnsgryta då grytan innehåller mycket syra, en le creuset eller vanlig gryta funkar bra. 
2. Tillsätt köttet och bacon och stek ytterligare några minuter. Köttet skall inte få färg. 
3. Häll därefter i öl och vin. Tillsätt fikon, fond och lagerblad. Låt koka under lock i ca 3-4 h. När köttet blivit mört kan du ta bort locket och koka tills grytan får en bra konsistens och inte är så vattnig. Smaka av med salt. 
 
 
 
 
mustig chili, ölchili,

Kommentera

Publiceras ej