Ikväll gjorde jag faktiskt riktigt lyckad frozen yoghurt med passionsfruktssmak. Frozen yoghurt är riktigt smaskigt, och man kan göra det till en ganska nyttig efterrätt (dvs inget tillsatt socker) men då blir det ganska syrligt. Om man gör det lite mer som en sorbet (dvs med sockerlag) blir det himmelst gott och bra konsistens. Det förutsätter dock att man har en glassmaskin. 
 
Frozen yoghurt med passionsfrukt

6 port
 
150 gram socker
1 tsk honung
saften från 1/2 lime
2 passionsfrukter
500 gram turkisk yoghurt (gärna 10 %)
1,5 dl vatten
 
1. Blanda socker, honung och vatten i en kastrull. Koka upp. Ta av från plattan och låt svalna. 
2. Tillsätt lime och yoghurt. Vispa så allt blandas och häll i glassmaskin, kör tills det fått bra konsistens. 
 
Mangosås

1 färsk mango
1 dl vatten
1 dl socker
saften från 1/2 lime
 
1. Mixa mangon i en mixer till en pure. 
2. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Mixa med stavmixer. Låt svalna. 
 
 
Detta blev en fräsch och väldigt god dessert som passar såväl en varm sommardag som efter en höstig chiligryta.  Riktigt god och söt smak på yoghurten, bästa frozen yoghurt jag gjort!
 
 
frozen yogurt, godaste frozen yogurt, mango, passionsfrukt,
Jag har testat att försöka göra naanbröd ganska många gånger och tycker nu att detta receptet är hyfsat lätt, ganska likt och smakar gott. Sen kanske det inte är ett äkta indiskt naanbröd, men ett bra försvenskat alternativ som smakar väldigt gott!
 
 
 
 
 
Naanbröd (ca 6 st)
1/4 pkt jäst
2 dl vatten
1 tsk salt
3 msk naturell yoghurt
5 dl vetemjöl
2 tsk honung
smör
flingsalt
 
1. Lös upp jästen i vattnet (37 grader). Tillsätt salt, yoguhrt och honung. Rör ner vetemjölet. Konsistensen skall vara lite lösare än vanlig deg, dvs det ska kleta lite på fingrarna om du tar på den. 
2. Låt jäsa under bakduk i 2-4 h. 
3. Mjöla ett bakbord med mycket vetemjöl. Ta ca 1/5 del av degen (som nu har massor med luftbubblor och är lite kletig). Jag tog med en sked. Lägg på bakbordet. Strö lite mjöl på och platta ut till en tunnare skiva (försök att få brödets tjocklek så jämn som möjligt). 
4. Hetta upp en panna. Lägg på brödet och stek tills det får lite färg, ca 3 minuter och vänd därefter och stek ungefär lika länge. Lägg därefter brödet på tallrik, pensla med smält smör och strö på lite flingsalt. Upprepa sedan tills degen tar slut, jag fick 6 ungefär lika stora naanbröd.
 
naanbröd,
 
 
 
Jag gillar indisk mat men där jag bor finns det bara ett indiskt ställe, och det är väldigt dyrt! Därför försöker vi laga en hel del indiskt hemma, och har kommit på ett väldigt gott recept på kikärtgryta med indiska smaker. Igår var det mannen som gjorde grytan, så han har dikterat receptet. Denna gången hade vi i röda linser som fick koka länge vilket resulterade i att linserna löstes upp och hela grytan fick en bra konsistens. Man kan också välja att lägga i linserna 10 sista minuterna om man vill att de ska vara hela, men som sagt, vi föredrog att de blev mosiga! Jag stod för naanbröden som jag måste säga blev de bästa jag gjort hittills, recept finns här
 
Den röda curryn är den som bestämmer styrkan på rätten, och köp gärna den i en thai-affär (mycket starkare, smakrikare och billigare). Vill du ha grytan starkare tillsätter du med av currypastan. Det är gott att göra den riktigt stark och sen ha lite naturell yoghurt till. 
 
Indisk kikärtgryta
4 stora port
 
1 burk kikärtor
2 burkar kokosmjölk
3 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
4 gula lökar
2,5 dl röda linser
1 msk tandorikrydda
1 msk garam masala
4 tsk röd currypasta
2 tsk spiskummin
 
1. Hacka vitlöken och klyfta den gula löken, lägg åt sidan. Blanda tandorikryddan, garam masala och spiskummin i en skål. 
2. Häll oljan i en kastrull och hetta upp. Tillsätt kryddblandningen och den röda currypastan och fräs i några sekunder. Tillsätt löken och fräs i några minuter. 
3. Tillsätt kokosmjölk, kikärtor och de röda linserna. Låt puttra i ca 45 minuter eller tills konsistensen börjar bli bra. Här gör man lite som man känner för. Vill man som jag skrivit ovan att linserna skall vara intakta lägger man i dem 10 minuter innan grytan är klar, dvs efter ca 30 minuter. Servera med ris. 
 
 
indisk gryta,