Tekakor är något som jag inte brukar göra, men herregud vad gott det är när man gör själv! Detta receptet ger väldigt goda, saftiga och otroligt fluffiga tekakor. Hemligheten är som vanligt SMÖR!!!!
 
 
Tekakor
ca 20 st
 
50 gram jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 äggula
13-14 dl vetemjöl
150 gra rumsvarmt smör
1 tsk salt
 
 
1. Värm upp mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt 1 dl av mjölken. Blanda ut tills jästen löst sig och tillsätt sedan resten av mjölken. 
2. Lägg i salt, äggula, honung, ca 12 dl mjöl och smöret i kuber.
3. Arbeta ihop till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Jäs i 45 minuter under bakduk. 
4. Ta upp degen på bakbord och knåda. Dela i 20 delar och forma till bullar. Kavla ut dem (här kan du kavla så de blir ganska platta för de växer i ugnen och risken finns annars att de mest ser ut som vanliga frallor om man inte kavlat dem platta). Nagga med gaffel. Låt jäsa i 30 minuter. 
5. Sätt ugnen på 250 grader. Baka i mitten av ugnen 8-10 min
 
 
 
 
fluffiga tekakor, tekakor,
När man serverar soppa är det alltid gott att ha något i (aioli, smetana, bacon, krutonger) och nu när jag gjorde jordärtskockssoppa så testade att jag att göra kantarellkrutonger, och det blev riktigt gott! Och man behöver inte många kantareller, och hittade du inga kantareller på senaste svamprundan/i affären kan du kanske ta lite vitlök istället (vitlökskrutonger är ju också gott!). 
 
 
 
Kantarelltider!!! Jag älskar kantareller och tycker nästan att det är lika kul att plocka som gott att äta. Rensa dem däremot, det är inget kul, men väl värt besväret! 
 
 
 
 
 
 
Jordärtskockssoppa med kantarellkrutonger

2 personer
 
300 gram jordärtskockor
1 dl mjölk
2 dl grädde
1,5 msk vitvinsvinäger
1 vitlök
1/2 gul lök
1 klick smör
1 grönsaksbuljongtärning
salt
peppar
1 skiva bröd
3-4 kantareller
1 msk olivolja
 
1. Skala jordärtskockorna och dela i ca 1x0,5 cm stora bitar. Skala och hacka vitlök och gul lök.
2. Hetta upp smöret i en kastrull och stek jordärtskockorna tills de börjar få färg. Tillsätt löken och låt den svettas lite (den ska inte få färg). 
3. Tillsätt mjölken, grädden, buljongtärning och vitvinsvinäger. Låt koka under lock tills jordärtskockorna är mjuka. 
4. Rensa kantarellerna och dela i små bitar. Förväll (stek i stekpanna tills vätskan försvunnit). Tillsätt lite smör och stek någon minut till. Dela brödskivan i små kuber. Blanda med kantarellerna, salt och peppar och olja. Rosta i ugnen 200 grader i ca 5-10 minuter (brödet skall börja få färg)
5. Mixa med stavmixer tills soppan blir slät och fin. Ibland silar jag den genom en finmaskig sil för att få den extra len. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt med mjölk om du tycker att den är för stabbig. Lägg på kantarellkrutongerna och servera. 
 
 
 
 
goda krutonger, jordärtskockssoppa, kantareller,
Jag säger det igen, SMÖR. SMÖR, SMÖR, SMÖR är alltid hemligheten. Jag har länge gjort scones från ett recept men aldrig tyckt att de blivit riktigt bra. Så jag blandade ihop lite som jag kände för men fördubblade smörmängden och äntligen har jag ett riktigt bra recept på scones. Och här kommer det, direkt ur min kokbok!
 
 
 
Ber om ursäkt för handstilen! Det kan behövas lite mer än 7,5 dl vetemjöl, tillsätt mjöl tills degen går att arbeta med!
 
 
Låt svalna innan du serverar! Här hemma kör vi smör, philadephiaost och hallonsylt!
 
 
 
 
 
 
 
bästa sconesreceptet, goda scones, scones, smöriga scones,