Blåbärsmuffins är fantastiskt. De är supergoda och får alltid så fina färger. När jag bodde i Brisbane var det oftast min lunch, en latte och en blåbärsmuffin (3.5 dollar dvs typ 20 spänn!). Skillnadenpå muffins och cupcakes är ju att muffins inte har någon frostning, men kan ha god fyllning/innehåll. 
 
Muffinsrecept är ju basic och oftast samma, brukar ofta ta Leilas grundrecept men gillar att ändra lite. I detta receptet tillsatte jag råsocker i smeten och sen sprinklade jag det på innan de åkte in i ugnen, det ger en lite karamell-smak och blev krispigt och gott på toppen. 
 
 
Råsocker utvinns ur sockerrör. Små melassrester finns fortfarande kvar på sockerkristallerna och aromkomponenter i melassresterna från sockerrör ger ett positivt smaktillskott. Råsocker är mer smakrikt än vanligt vitt socker och har lätt kryddig smak. Man kan utan problem byta ut vanligt socker mot råsocker för att få en liten annan smak!
 
12 muffins
 
100 gram smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
skalet av 1 itron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
blåbär
 
1. Sätt ugnen på 225 grader. 
2. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smält smör, citronskal och mjölk. 
3. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och vaniljpulver. Vänd ner i smeten. 
4. Fördela smeten i formarna. Lägg ca 1 msk blåbär i varje form. Tryck ner blåbären lite. Sprinkla på råsocker. 
5. Grädda i ca 10 min
 
Tips för bra muffins/cupcakes
1. För att fördela smeten i formarna utan att spilla utanför är det smidigast att lägga smeten i en spritspåse och spritsa ut smeten i formarna, då blir det inget kladd och det är lättare att få dem lika stora. 
2. Använda muffinsformar och en muffinsplåt, då blir muffinsen höga och fina och formarna tappar inte sin form. 
3. Spara inte på fyllningen!!!
4. Lägg inte fyllning i botten (tex blåbär), då blir det en kletig botten som inte följer med när man tar  bort pappret. Fyllningen skall vara i mitten eller toppen!
 
 
Tips på olika smaker i muffins
 
- Blåbär/råsocker
- Hallon/vit choklad
- Äpple/kanel
- Kaffe/choklad (kakao och kaffepulver i smeten, chokladbitar i smeten)
- Banan/choklad
 
Efter yttre påtryckningar har nu en ny kategori skapats, baking for dummies! Här kommer det komma bakrecept för er som ännu inte har så stor bakningserfarenhet, dvs lätta och enkla recept som dock är grymt goda! 
För alla er som inte har lärt er att baka bröd (än) kommer här ett superenkelt bröd där man egentligen bara blandar ihop ingredienserna och sätter in i ugnen! Det innehåller bakpulver vilket betyder att det inte behöver jäsa, men håller då inte mer än ca 3 dagar och passar inte att frysa. 
 
5 dl filmjölk
1/2 dl mörk sirap
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl hasselnötter eller mandel
2 dl russin
2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
2 1/2 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
 
1. Blanda filmjölk och sirap i en bunke och rör sen ner resterande ingredienser i bunken. Blanda väl, degen kommer vara väldigt kletig, men så ska det vara!
2. Ta en brödform (avlång) och lägg i ett bakplåtspapper. Häll sedan degen i formen, strö lite havregryn på och grädda i 200 grader i 45 minuter. 
 
 
Tips:
- Tillsätt 1 msk kanel och du får ett supergott bröd som det räcker att bara ha lite smör på!
- Har du inte hasselnötter, ta valnötter istället, eller dubbla mängden solrosfrön!
- Du kan ha rågflingor eller fiberhavregryn istället för vanliga havregryn som du vill ha det snäppet nyttigare!bakb
- Har du inte grahamsmjöl eller rågmjöl, byt till ngt annat! Det går att variera utifrån vad du har i skafferiet! Men 3 dl    vetemjöl måste du ha i, annars kommer brödet bara falla ihop!