Har haft svårt att hitta något riktigt bra recept på lite grövre frallor men detta blev faktiskt riktigt bra och rätt enkelt att göra. Jag utgick från ett recept från ica men gjorde vissa förändringar, bland annat att blötlägga rågkrossen innan. Det gjorde man inte i ursprungsreceptet och jag kan tänka mig att resultatet blev torrt. 
 
50 gram jäst
5 dl havregryn
1 dl rågkross
2 tsk salt
1 dl linfrön
2 dl grovt rågmjöl
6-7 dl vetemjöl
 0,5 dl rapsolja
7 dl vatten+1 dl till rågkross
 
1. Koka upp 1 dl vatten och blanda i rågkrossen. Låt svalna. 
2. Lös upp jästen i lite av vattnet, se till att det är 37 grader. Häll därefter i resten av vattnet.
3. Blanda i linfrön, rågkross, salt, havregryn och rågmjöl. 
4. Lägg i vetemjölet och kör i assistenten i 10 min (ta 6 dl först och tillsätt sedan lite i taget tills degen fortfarande är klibbig men inte kletar på fingrarna)
5. Låt jäsa under handduk i 1 h
6. Knåda degen i bunken tills den är kompakt igen. Tryck därefter ut den i en långpanna (jag har en som var 30x40 men en plåt går nog också), ha på lite mjöl så att degen inte klibbar fast på fingrarna. Skär därefter degen i 16 rutor. Sätt på ugnen på 225 grader. Låt jäsa i 30 minuter.
7. Baka i mitten av ugnen 25-30
 
 
 
 
 
 
minuter. 
 
brytbröd, bröd i långpanna, grovt rågbröd, rågkross,
Igår skulle jag göra frallor och kom på att man borde kunna blanda i mer protein i frallorna. Jag började googla och hittade diverse recept med vita bönor/kidney bönor/linser i. Jag tog ett och modifierade det lite och resultatet blev riktigt bra. 
 
 
Degen blir lite kletigare men jag la i så mycket mjöl att den inte fastnade på fingrarna. Den jäste helt fantastiskt bra och de blev fluffiga och smakrika. Jag tillsatte lite morot mest för färgens skull och lite linfrön för tarmens skull!
 
 
 
 
 
ca 20 frallor
 
250 gram röda linser (antingen konserverade eller så kokar du ca 1,5-2 dl enl instruktionerna)
ca 5 dl ljummet vatten
50 gram jäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1-2 msk honung
0,5 dl linfrön
1 dl rågflingor/havregryn
1 riven morot
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl
1 ägg
 
1. Mixa linserna med en stavmixer  och lite ljummet vatten tills det blir en slät massa. Mixa förslagsvis i ett litermått. Tillsätt ljummet vatten så det tillsammans blir 7 dl degvätska. Tillsätt den rivna moroten i degvätskan och se till att vätskan nu har ca 37 graders temp
2. Smula ner jästen i en bunke och häll i liten av degvätskan och blanda tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, olja, salt, honung, rågflingor och linfrön. Blanda väl
3. Tillsätt rågsikten och därefter vetemjöl. Låt den gå i köksassistenten alt knåda själv i ca 10 min samtidigt som du tillsätter lite mjöl i taget tills degen inte klibbar på fingrarna, men den kommer kännas lite mer kletig än en vanlig deg. 
4. Låt jäsa övertäckt i 1 h
5. Ta ut degen och knåda den ordentligt. Dela den i 20 delar och forma små runda bollar Lägg de på samma plåt, de kommer då jäsa ihop och nästan bli som brytbröd. 
6. Låt jäsa i 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader
7. Pensla med vispat ägg och sätt in i mitten av ugnen i 15 minuter. 
 
 
linser i bröd, morotsbröd, proteinbröd, proteinfrallor,