Igår gjordes det fisksoppa här hemma, ingen klassisk bouillabaisse utan den innehöll grädde och lite annat gott. Eftersom jag hade köpt hem räkor kokade jag min egen räkfond som fick utgöra grunden i soppan. Det är inte så svårt att göra egen fond, det tar helt enkelt bara lite tid. Och du behöver inte ha fiskben och skaldjursrester i mängder, det räcker med lite räkskal (nästa gång du äter räkor så släng in räkskalen i frysen och koka fond när du har tid/behöver!)
 
Så här kommer recept på skaldjusfond och därefter på fisksoppan, som blev riktigt bra!
 
 
Skaldjursfond
1 kg räkskal (eller tex kräftskal)
2 morötter
2 gula lökar
1/2 fänkål
vatten
 
1. Skala morötter och dela i 4 delar. Dela lökarna grovt och likaså fänkålen. Lägg tillsammans med räkskalen på en plåt och baka i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter. Man kan också välja att fräsa direkt i pannan, men att baka i ugnen ger en liten djupare smak.
2. Fräs räkskalen och tillbehören i en kastrull i någon minut tillsammans med 2 msk tomatpuré. Tillsätt därefter vatten så att du täcker skalen och koka sakta i 30 minuter. 
3. Ta av från plattan och låt vila i 30 minuter. Sila över i en ny kastrull (dock ej bottensatsen) och koka ner fonden till hälften! Nu har du en god fond som går perfekt att frysa in om du så önskar!
 
Fisksoppa
4 port
 
5 potatisar
2 vitlökar
1 gul lök
4 morötter
1/2 fänkål
1/2 tsk chiliflakes
3 dl vitt vin
4-5 dl skaldjursfond (se recept ovan)
600 gram fisk (tex torsk, lax)
räkor
2 dl grädde
1/2 tsk paprikapulver
salt
peppar
 
1. Skala potatisen och skär i bitar. Skala morötterna och skär i lite större stavar. Hacka löken och vitlöken. SKiva fänkålen. 
2. Hetta upp lite olja i en kastrull. Stek chiliflakes, vitlök, lök samt paprikapulver i någon minut(skall ej ta färg). 
3. Tillsätt fond, vitt vin, morötter, potatis och fänkål. Låt koka tills potatisen är mjuk (ca 15 minuter).
4. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. 
5. Ta bort från plattan och lägg i fisken som du tärnat i lagom stora bitar. Sätt på locket. Låt stå i 10 minuter. På detta sättet blir fisken inte torr utan precis genomlagad. Lägg i räkorna precis innan servering. 
 
egen fond på räkor, fisksoppa, fond på räkskal, skaldjursfond,

1 kommentarer

GoForFit

17 Sep 2014 13:07

Så gott!! :)

Kommentera

Publiceras ej