Ibland är det svårt att tillaga kycklingfilé, de blir lätt torra och trådiga. Men har man kycklingfileér hemma kan man göra frikadeller av dem! Självklart går det att göra på kycklingfärs. Och vill man hellre göra på nötfärs eller fläskfärs går ju det också bra!
 
 
Frikadeller är väldigt underskattat, det är enkelt att göra och blir verkligen gott. Grunden är helt enkelt en god tomatsås och sedan kokar man frikadellerna tills de är genomkokta! 
 
Kycklingfrikadeller i tomatsås
4 pers
 
2 kycklingfiléer (alt 500 gram kycklingfärs)
2 msk olja
1/2 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1/2 dl vitt vin
1 ägg
1/2-1 dl ströbröd
salt
1 krm chiliflakes
peppar
basilika
persilja
 
1. Värm upp olja och tillsätt chiliflakes samt 2 hackade vitlökar i en kastrull. Stek i några sekunder (vitlöken skall ej få färg!). Tillsätt tomatpuré och vitt vin. Låt koka under lock i ca 20 min och därefter utan lock i ca 40 min (tills bra konsistens på tomatsåsen erhållits). Ha på så låg värme att såsen precis puttrar lite, och rör om ibland så det inte bränns vid. 
2. Mixa kycklingfiléer, lök, 2 vitlöksklyftor, örter, ägg och ströbröd i en mixer. Tillsätt ströbröd för att få en bra konsistens (dvs ganska klibbigt, men det ska gå och göra små bollar av smeten). Salta och peppra. 
3. Rulla kycklingsmeten till små bollar ca 5-krone stora.
 
 
4. När tomatsåsen har fått en bra konsistens plocka bort ca hälften och lägg i en skål. Lägg därefter i kycklingfrikadellerna i kastrullen. Lägg på den borttagna såsen och sätt på locket. Låt koka ca 15-20 min (kolla i frikadellerna, när de är genomkokta är det klart!). Servera med pasta. 
 
 
 
 
frikadeller, kycklingfrikadeller,

3 kommentarer

rememberthiis.blogg.se

16 Nov 2014 19:59

gott!

Emelie

24 Nov 2014 16:33

Detta verkar ju också fantastiskt gott... och nu kommer jag och petar i receptet igen :D i ingredienslistan står det rödvin men i texten vitt vin... det känns som att det är vitt vin som gäller med tanke på färgen, eller? Bara en liten detalj sådär. Ha det gott!

Svar: Ja ibland får det lite fort när jag skriver! Tack för att du påpekade detta! Men gott är det iaf
Mrs Mia Wallace

Tina

04 Oct 2015 15:06

Det här ska jag absolut prova någon gång!

Kommentera

Publiceras ej