Rödbetor är en fantastisk rova och tillsammans med getost är det underbart. Det finns hur många olika sorters getost som helst och ibland är det svårt att komma ihåg vilken man tycker om. En minnesregel är att till rödbetor passar färsk getost bäst (dvs helt vit, smulig, ser ut lite som feta) och till tex panini med valnötter/honung passar lagrad getost (en puck med vit kant och lite ljusbrun/grå inuti). 
 
 
 
 
Ugnsbakade rödbetor med pinjenötter, rostad vitlök  och färsk getost
2 portioner
 
4 stora rödbetor
1/2 påse pinjenötter
1/2 pkt färsk getost
8 vitlöksklyftor
olivolja
1/2 citron
färsk timjan
 
1. Ta bort ev blast och förkoka rödbetorna tills de är mjuka (kan ta upp mot en timme!). Låt skalet vara kvar
2. Låt rödbetorna svalna lite och dra bort skalet. Klyfta rödbetorna. Lägg i en ugnsfast form och häll på ca 2-3 msk olivolja, rikligt med salt och vitlöksklyftorna (med skal på!)
3. Sätt i ugnen i 225 grader och låt stå i ca 10-15 min. 
4. Torrosta pinjenötterna i en stekpanna
5. När rödbetorna varit i ugnen i ca 15 min blanda om och  tillsätt de rostade pinjenötterna och nersmulad getost. Sätt tillbaka i ugnen i ca 10 min till. 
6. Ta ut ur ugnen och tillsätt saft från 1/2 citron och färsk timjan. 
7. Servera med tex stekt kycklingfilé och om du älskar sås tex en kall sås med getost (se nedan)
 
Örtsås med getost
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
färska örter (tex timjan, gräslök, persilja)
1 dl smulad getost (färsk)
 
1. smula ner getosten i creme fraichen och hacka ner örterna. 
 

Kommentera

Publiceras ej