Vi firar att det nu är semester med en fräsch sommardessert som jag kom på när jag en eftermiddag blev sugen på rostade mandlar! Relativt enkel efterrätt, för att göra den extra fin kan man behöva metallcylindrar och overhead-plast, men det går också bra att stansa ut marängen med ett glas och spritsa ut moussen!
 
 
Mangomousse, hallon och mynta på maräng med rostade mandlar
2 port
 
1 färsk mango / alt 100 gram frusen
1 dl grädde
2 äggvitor
3 msk socker
10-12 mandlar
2 msk florsocker
1 gelatinblad
färska hallon
mynta
 
 
Maräng
1. Smält 2 msk socker i en stekpanna. Tillsätt mandlarna och rör om, det kommer bli en stor klump, men försök blanda runt så alla mandlar täcks av det smälta sockret. Låt stekas ca 1-2 min. Lägg därefter de kanderade mandlarna på en skärbräda och låt svalna. Mixa därefter mandlarna fint. 
2. Vispa 1 äggvita till ett vitt skum. I slutet tillsätt 1 msk socker. Vänd därefter ner mandelströsslet (spara 1 msk) och florsockret. Dela upp i 2 klickar på ett bakplåtspapper och jämna ut till två lika stora cirklar (ca 10 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, i ca 10 min. ( Håll koll för det bränns snabbt!). 
3. Låt bottnarna svalna och stansa ut varje cirkel med ett glas eller cylinder så att kanterna blir fina!
 
Mousse
1. Mixa mangon och pressa mangopurén genom en sil
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Värm därefter upp mangopurén och lägg i gelatinbladet, värm tills gelatinet smält (ska ej koka). 
3. Vispa grädden. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Blanda hälften av grädden men den avsvalnade purén. Vänd ned resterande grädde. Vänd därefter ner äggvitan. 
 
Montering
1. Lägg cylindern på en tallrik och lägg "overheadplast" runt. Lägg nötmarängen i bottnen och fyll på med mousse. Om du inte har en cylinder lägg nötmarängen på en tallrik och spritsa ut moussen. 
2. Dekorera med hallon, mynta och resten av mandelströssel. 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej