Som middag en kväll gjorde vi libanesiskt inspirerad middag. Libanesisk mat är perfekt om man ska bjuda många, och framförallt om man ska bjuda vegetarianer/veganer. Vi gjorde fyra olika såser, stekte hallumi och gjorde en sallad (glömde dock att sköja de egenodlade salladsbladen tillräckligt noga så en snigel smög sig ner i salladen!). Paprika- och valnötsröran var bådas absoluta favorit, men de andra rörorna var supergoda också! Ska man bjuda många gör man lite lammfärsbollar med spiskummin och gurkmeja i och en stor sats tabbouleh (bulgursallad) och man är hemma!
 
 
Till såserna behöver man tahini (sesampasta) och ajvar (paprikapasta) och detta finns att köpa i en välsorterad ica-butik. 
 
Hummus
 
3 dl kikärtor (brukar ta en förpackning)
2,5 msk tahini
2 vitlöksklyftor
1/2 pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
salt efter behag
paprikapulver
olivolja
 
1. Blanda alla ingredienserna i en mixer och mixa till en slät röra. Garnera med olivolja och paprikapulver. 
 
 
Baba ganoush (auberginröra)
 
2 auberginer
2 msk tahini
saft från 1/2 citron
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin
 
1. Sätt ugnen på 250 grader. Stick några hål i auberginerna och lägg dem i en ugnsfast. Låt de gräddas och vänd på dem med jämna mellanrum. De kommer bli skrynkliga och sjunka ihop. Grädda tills de är helt mjuka, tar 30-50 min. 
2. Låt auberginerna svalna och dra av skalet. Lägg innanmätet i en mixer och blanda i resten av ingredienserna. Mixa till en slät röra. 
 
 
 
Tzaziki
 

1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
olivolja
3 dl matlagsningsyoghurt (föredrar arlas meze-yoghurt, god och producerad i sverige)
salt
peppar
 
1. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Riv gurkan i ett rivjärn och pressa sedan med händerna ut vätskan. 
2. Pressa ner vitlök i en skål, blanda med gurkan och salt och peppar. Vänd ner yoghurten. Ringla över lite olivolja. 
 
 
 
Mahmara (paprika- och valnötsröra)
 

4 röda paprikor
1/2 burk grillad inlagd paprika
1 dl ajvar
3 dl valnötter
2 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
3 msk ströbröd
1/2 tsk honung
salt
peppar
 
1. Dela paprikorna, lägg i ugnsfast form med lite olja på och rosta i ugnen (250 grader) tills de får färg. Det gör inget om de bränns, då blir det nästan bara lättare att dra av skalet senare. Låt de svalna och dra sedan av skalet. 
2. Rosta valnötterna. 
3. Lägg de rostade paprikorna, valnötterna och resten av ingredienserna i en mixer och mixa till en slät massa. Smaka av med salt. Denna röran skall gärna vara lite stark, så rör ner med ajvar eller ev sambal olek om det behövs. 
 
 
 
 
 
 
baba ganoush, hummus, libanesiskt, paprikaröra,

1 kommentarer

ɑ n n i k ɑ

09 Aug 2014 12:22

Mums :)

Kommentera

Publiceras ej