När jag började baka bröd som liten (typ 10 kanske) gjorde jag ofta ett bröd ur en av mammas kokböcker. Det var så enkelt (endast en jäsning och ingen knådning!) och blev väldigt gott och saftigt. Har försökt hitta receptet igen men kan inte finna det, men tänkte att det borde gå att återskapa från minnet! 
 
Som sagt, superlätt bröd att göra, man bara blandar ingredienserna och det ska vara kladdigt, man ska inte få någon fin mysig deg att knåda utan man blandar helt enkelt bara ingredienserna till en kletig sörja, då har man gjort rätt. Sen skall det jäsa i 1,5 h, och detta bröd jäser endast en gång. Därefter skall de inte knådas, man skall bara stansa ut frallor (med hjälp av mycket mjöl). Det jag försöker säga är att detta bröd är perfekt att baka om man inte har någon bröd-bakar-erfarenhet! Bäst är det att äta nybakat, ok dagen efter (då blir det lite segare) och om man har bröd över till dag 3 (det är så gott så det borde du inte ha!) då är det perfekt som kantarellmacka eller rostat!
 
 
Lättbakade underbara frallor
 
5 dl vatten (37 grader)
1 dl mjölk
1/2 pkt jäst (25 gram)
1 msk olivolja
2 dl rågmjöl
10,5 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk honung/ljus sirap
mjöl till utbakning
 
1. Lös upp jästen tillsammans med 1 dl 37-gradigt vatten. Välj en stor bunke för brödet kommer att jäsa. Tillsätt därefter resten av vattnet och mjölken. 
2. Blanda i olivolja, rågmjöl, salt och honung. 
3. Blanda nu i vetemjölet. Rör runt, det ska vara en klibbig deg!
4. Låt jäsa under bakduk i 1,5 h. 
5. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ en plåt längst ner i ugnen. Lägg rikligt med mjöl på bänken. Stjälp upp degen på mjölet, häll rikligt med mjöl på degen och platta lätt ut (inget knådande, försökt att behålla jäsbubblorna, så tryck bara lite lätt) så du får en rektangel som är lika tjock, ca 50x20. Därefter skall du dela degen i 3 delar på längden och därefter varje del i ca 4 delar (som trianglar). Lägg trianglarna på en plåt (det blir sammanlagt 2 plåtar), det kommer vara kladdigt! Forma till trianglarna lite på plåten så de ser ungefär lika ut. Det viktigaste är dock att de är lika stora. Häll ett glas vatten i plåten som du ställt i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 min, de ska få en fin färg. 
5. Lägg de nygräddade bröden på ett galler, ha ingen handduk på för de ska ha en knaprig yta!
 
 
Vi åt dessa till kvällen tillsammans med en sallad, till frukost dagen efter (efter att ha värmt dem lite i ugnen) med kokt ägg på och dagen efter det rostade vi dem i brödrosten! Sen var de slut!
godaste frallorna, lättbakade frallor,

Kommentera

Publiceras ej