Äntligen är den här, kanelbullens dag! Eftersom jag älskar att äta men framförallt baka kanelbullar så tänkte jag bara påminna er om mitt bästa recept. Det togs fram när jag var gravid och väntade på att bebisen skulle komma ut, så det var flera bullsatser i veckan innan jag hittade det bästa. Det är ett klassiskt bullrecept men med lite nya ingredienser som gör de saftigare och fluffigare. Nedan listar jag även lite andra spännande bullar som ni kan prova på när ni har tröttnat på kanelbullar!
 
 
 
6 Bästa tipsen för att lyckas med kanelbullar!
 
1. Blanda alla ingredienserna utom smöret, det ska i sist, i kuber (dvs inte smält!)
2. Sirap i degen, förbättrar både jäsningen och smaken
3. Mycket fyllning, och både sirap och mandelmassai fyllningen gör den knäckig och fyllig. Kanelbullar som man köper tex på statoil har alltid så god fyllning, och ja, de innehåller SIRAP!
4. Använd bullpapper (då stannar den goda fyllningen kvar längre!)
5. SMÖR!!!! SMÖR!!!! SMÖR!!!
6. Om du inte har sirap hemma kan äppel vara en räddare. Riv ner ett äpple i fyllningen och jäsningen blir bättre, de blir saftigare och får en liten liten syrlig smak (utan att smaka äpple!). 
 
 
 
VÄRLDENS GODASTE KANELBULLAR
Ca 40-50 
 
Deg
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk stött kardemumma
13-15 dl vetemjöl
150 gram smör
1 tsk salt
 
Fyllning
200 gram smör
1 dl socker
1 dl sirap
riven mandelmassa ( ca 0,5 dl riven, lite efter behag)
vaniljpulver
4-5 msk kanel
 
1. Värm mjölken till 37 grader. Blanda lite av mjölken med jästen och häll sedan i resten av mjölken. Tillsätt salt, socker, sirap och till sist mjöl. Blanda väl, den kommer vara kletig! 
2. TIllsätt smöret i kuber och låt bearbetas i maskin i ca 10 min, tillsätt mer mjöl om det behövs (det kan se omöjligt ut till en början, men låt maskinen jobba och smöret kommer arbetas in tillslut. Degen blir nu otroligt lätt att arbeta med och man behöver inte tillsätta så mycket mjöl). 
3. Jäs i 1 h. Under tiden blandar du fyllningen, jag brukar köra allt i en mixer så det blandas ordentligt.
4. Ta upp degen ur bunken och knåda några minuter. Dela i 2 delar. Kavla ut en del till en kvadrat (så tunn som möjligt). Bred på hälften av fyllningen. Antingen rullar du ihop till en rulle och sedan skär bullar ca 1 cm eller så delar du degen på mitten och skär tunna remsor som du tvinnar och snurrar ihop till ett nystan. Lägg varje bulle i ett bullpapper och därefter på en plåt med bakplåtspapper (bullpapper för att behålla fyllningen, bakplåtspapper för att inte smutsa ner plåten för mycket!). Gör därefter samma med resterande deg och fyllning.
5. Jäs i 45 min
6. Pensla med uppvispat ägg och lägg på pärlsocker. När du vispar ägget ha gärna i någon matsked vatten, då blir ägget inte så tungt och det går lättare att pensla. (Ibland lyxar jag till det och har både pärlsocker och mandelflarn, ibland finns det kanske endast vanligt socker att tillgå!)
7. Grädda i 225 grader i 8-10 min.
 
 
 
 
 
Sen kan ni ju alltid testa mina kardemummabullar
 
 
 
 
Lycka till!
 
 
bästa kanelbullarna, bästa receptet kanelbillar, världens godaste kanelbullar,

7 kommentarer

a n n i k a

03 Oct 2015 22:19

Mumsigt :D

Erica

04 Oct 2015 11:45

Ser riktigt gott ut :} Får nog gå iväg och köpa mig en kanelbulle eller två..

Isabelle Olsson

04 Oct 2015 15:20

MUMS!! Här firar vi med köpte tyvärr...

Anonym

04 Oct 2015 18:30

Hur mycket vaniljpulver använder du? Ska testa detta recept!

Svar: 0,5 tsk!
Mrs Mia Wallace

Sara

08 Sep 2016 03:11

Hej! Varför olika recept för degen på kardemummabullarna och kanelbullarna? Såg att det var lite skillnad på tex mängden smör och mjöl och vilken är egentligen godast?

Svar: Det är två olika sorters degar där den till kardemummabullarna är kalljäst och tar således längre tid. Jag tycker båda är bra, men den till kanelbullarna är svår att misslyckas med och blir väldigt fluffig och fin!
Mrs Mia Wallace

Tess

04 Oct 2017 09:46

Det ser verkligen supergott ut! :D

Felicia

04 Oct 2017 16:36

ååå mums

Kommentera

Publiceras ej