Vilket blåbärsår det är! Det finns fantastiskt mycket blåbär ute, så nu gäller det att hitta på bakverk som man kan använda sina blåbär i. Först ut blev helt enkelt blåbärsbullar. Det är vanlig "kanelbulledeg" och sen fyllning med blåbär smör och råsocker. Jag bakade dem i muffinsformar i en muffinsplåt för jag ville att de skulle se ut lite som muffins. Sen halverade jag receptet för att de skulle få plats på en plåt, men de blev i största laget ändå, så vill man ha lite mindre kan man faktiskt baka ut 24 bullar, jag gjorde 12.
 
De blev riktigt saftiga och goda! Perfekt när man tröttnat på kanelbullar! Och otroligt god blåbärssmak, nästan bättre än mina kanelbullar! 
 
 
Jag satsade på små och nätta bullar men det jäste som attan i värmen och istället blev det nästa vulgärt stora bullar. De blev alltså lite större än jag tänkt, men otroligt goda och saftiga!
 
 
 
 
Här kommer receptet!

Deg
25 gram jäst
2,5 dl mjölk
0,25 dl socker
0,5 dl sirap
1 tsk stött kardemumma
75 gram smör
8-9 dl mjöl
1 krm salt

Fyllning
100 gram smör
1 dl blåbär
0,5 dl råsocker
1 msk majsstärkelse
ägg
råsocker till garnering.
 

Gör såhär
1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Lös upp lite av jästen i mjölken, tillsätt därefter resten av mjölken.
2. Blanda i salt, socker och sirap. Tillsätt därefter vetemjöl ca 7 dl.
3. När ingredienserna blandat sig med varandra tillsätt därefter smöret i små kuber. Låt assistenten alt du knåda in smöret, tillsätt lite i taget mjöl tills degen får en bra konsistens.
4. Låt jästa under bakduk i 1 h
5. Mixa i matberedare alla ingredienserna till fyllningen. Om du använder frysta blåbär försök hälla av lite av saften innan du blandar i blåbären.
6. När degen jäst färdigt så knådar du den och kavlar sedan ut den till en tunn rektangel. Smeta på fyllningen. Rulla därefter ihop den (se till att rulla kortsida, dvs jobba för att få en så lång rulle som möjligt). Skär därefter i lite högre bitar, ca 2-3 cm (blir 12 om du gör stora som jag, alt gör du 24 så blir bullarna mindre. Lägg i muffinsformar i muffinplåt om du har, annars funkar vanlig plåt med! Låt jäsa i 45 minuter
7. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Pensla med ägg och strö på lite råsocker. Baka i ca 12-15 minuter (dvs tills du tycker de fått en fin färg.
 
 
 
 
blåbär, blåbärsbullar, bullar med blåbär, bästa receptet blåbärsbullar, saftiga blåbärsbullar,