Blåbärsmuffins är fantastiskt. De är supergoda och får alltid så fina färger. När jag bodde i Brisbane var det oftast min lunch, en latte och en blåbärsmuffin (3.5 dollar dvs typ 20 spänn!). Skillnadenpå muffins och cupcakes är ju att muffins inte har någon frostning, men kan ha god fyllning/innehåll. 
 
Muffinsrecept är ju basic och oftast samma, brukar ofta ta Leilas grundrecept men gillar att ändra lite. I detta receptet tillsatte jag råsocker i smeten och sen sprinklade jag det på innan de åkte in i ugnen, det ger en lite karamell-smak och blev krispigt och gott på toppen. 
 
 
Råsocker utvinns ur sockerrör. Små melassrester finns fortfarande kvar på sockerkristallerna och aromkomponenter i melassresterna från sockerrör ger ett positivt smaktillskott. Råsocker är mer smakrikt än vanligt vitt socker och har lätt kryddig smak. Man kan utan problem byta ut vanligt socker mot råsocker för att få en liten annan smak!
 
12 muffins
 
100 gram smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
skalet av 1 itron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
blåbär
 
1. Sätt ugnen på 225 grader. 
2. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smält smör, citronskal och mjölk. 
3. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och vaniljpulver. Vänd ner i smeten. 
4. Fördela smeten i formarna. Lägg ca 1 msk blåbär i varje form. Tryck ner blåbären lite. Sprinkla på råsocker. 
5. Grädda i ca 10 min
 
Tips för bra muffins/cupcakes
1. För att fördela smeten i formarna utan att spilla utanför är det smidigast att lägga smeten i en spritspåse och spritsa ut smeten i formarna, då blir det inget kladd och det är lättare att få dem lika stora. 
2. Använda muffinsformar och en muffinsplåt, då blir muffinsen höga och fina och formarna tappar inte sin form. 
3. Spara inte på fyllningen!!!
4. Lägg inte fyllning i botten (tex blåbär), då blir det en kletig botten som inte följer med när man tar  bort pappret. Fyllningen skall vara i mitten eller toppen!
 
 
Tips på olika smaker i muffins
 
- Blåbär/råsocker
- Hallon/vit choklad
- Äpple/kanel
- Kaffe/choklad (kakao och kaffepulver i smeten, chokladbitar i smeten)
- Banan/choklad