Här kommer mitt favoritrecept på grötbullar och dessa har jag nog utan att ljuga gjort över 100 gånger. De är superlätta att röra ihop, så även de med liten bakerfarenhet lyckas, och de går så snabbt att göra att man nästan på en timme har nybakade bullar. Perfekta att göra på helgen! Går utmärkt att göra på torrjäst och funkar superbra att frysa in. 
 
 
Grötbullar, ca 20-25 st
 
3 dl havregryn
5 dl vatten
50 g jäst
5 dl mjölk
50 gram smör
0,5 dl sirap
1 tsk salt
15-18 dl vetemjöl
 
1. Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt. Ta bort från plattan och tillsätt smör och sirap. Blanda tills smöret smält. 
2. Tillsätt mjölken och vänta tills degvätskan är fingervarmt, då tillsätter du jästen. Går även utmärkt med torrjäst. 
3. Blanda i mjölet. Rör ihop. Degen ska vara lite åt det lösa hållet så den fastnar på fingrarna men inte flyter ut. 
4. Pudra lite mjöl på degen och ta sedan en liten näve, forma till en bulle (om det klibbar ta lite med mjöl). Forma ca 20 bullar, fördela på 2 plåtar. 
5. Låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225
6. Grädda i 10-13 minuter tills de har en gyllenbrun färg. 
 
frukost, grötbullar, havregryn, lättbakade frallor, lättbakat,

3 kommentarer

Linnea

06 Aug 2017 15:09

såg goda ut :)

Camilla Berggren

02 Oct 2017 23:00

Det står inget i ingredienserna om någon mjölk. Hur mycket och fingervarmt eller?

Svar: Tack för observationen. Nu har jag lagt till mjölk! Blanda i den i den varma gröten.
Mrs Mia Wallace

Pernilla Berg

01 May 2020 12:07

Såå goda!
Men mina jäser till väldigt platta bullar. Jäser liksom inte på höjden. Min deg var väldigt kladdig, ska den vara det?

Kommentera

Publiceras ej