Grötbullar, ca 20-25 st
3 dl havregryn
5 dl vatten
50 g jäst
5 dl mjölk
50 gram smör
0,5 dl sirap
1 tsk salt
15-18 dl vetemjöl
1. Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt. Ta bort från plattan och tillsätt smör och sirap. Blanda tills smöret smält.
2. Tillsätt mjölken och vänta tills degvätskan är fingervarmt, då tillsätter du jästen. Går även utmärkt med torrjäst.
3. Blanda i mjölet. Rör ihop. Degen ska vara lite åt det lösa hållet så den fastnar på fingrarna men inte flyter ut.
4. Pudra lite mjöl på degen och ta sedan en liten näve, forma till en bulle (om det klibbar ta lite med mjöl). Forma ca 20 bullar, fördela på 2 plåtar.
5. Låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225
6. Grädda i 10-13 minuter tills de har en gyllenbrun färg.
frukost,
grötbullar,
havregryn,
lättbakade frallor,
lättbakat,
3 kommentarer
Linnea
06 Aug 2017 15:09
såg goda ut :)
Camilla Berggren
02 Oct 2017 23:00
Det står inget i ingredienserna om någon mjölk. Hur mycket och fingervarmt eller?
Pernilla Berg
01 May 2020 12:07
Såå goda!
Men mina jäser till väldigt platta bullar. Jäser liksom inte på höjden. Min deg var väldigt kladdig, ska den vara det?
Kommentera