Hemmagjord pizza kan faktiskt bli riktigt bra, men det behövs lite tid och fina råvaror för att lyckas. Här kommer mina 5 tips för att lyckas med pizzan:
 
1. Deg. Du måste baka på hemmagjord deg gjord på jäst. Nedan har jag ett superbra recept och lite tips hur du ska baka ut degen. 
2. Bottnen skall vara knaprig! Det får du genom att kavla ut en tunn deg samt baka på baksten utan bakplåtspapper. Det kan vara lite svårt att få pizzan på den varma bakstenen, antingen har man en pizzaspade eller så gör man som jag och har ett tallriksunderlägg med mycket mjöl på! Pizzan skall bakas i hög temperatur (så högt som det går!). Har du ingen baksten är det bättre att lägga pizzan på en redan uppvärmd plåt. 
3. Tomatsås. Ja, du måste göra din egen tomatsås, inte lägga på krossade tomater, ketchup eller färdig tomatsås och tro att det ska bli gott. Det finns tusentals recept på tomatsås, och man kan göra långkok eller lite snabbare tomatsås, men viktigast är att du gör egen! Recept på en snabb tomatsås du hinner sno ihop medan degen jäser finner du nedan. 
4. Ost. Nej det går inte att köpa arlas färdigrivna pizzaost och tro att det ska bli gott. Riktig ost med mycket smak! Blanda gärna med lite parmesanost. Och sen skall osten inte läggas på i slutet över alla andra ingredienser, osten skall läggas på efter tomatsåsen och därefter resten av ingredienserna. 
5. Less is moreMan behöver inte fylla pizzan till bristningsgränsen (dvs inte swedish style med champonjoner, ost, lök, skinka, ananas, bacon etc). Vill du ha en saggig pizza med kebab, kebabsås, lök, sallad och pommes kan du köpa det på en pizzeria! Vill du ha en pizza mer åt det italienska hållet skall du ha få ingredienser. Tex vitlöksmarinerade champinjoner och körbärstomater. Eller en god salami. Och det räcker så. 
 
 
För att göra pizzan ännu godare brukar jag ringla på lite olivolja efter att jag tagit ut den. Och innan den åker in i ugnen brukar jag pensla kanterna med lite olja blandad med pressad vitlök. Och dekorera gärna med färsk basilika eller ruccola!
 
Hemmagjord pizza med körsbärstomater och salami
4 st eller 1 stor
 
Pizzadeg
 
1 pkt jäst
3,5 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
9 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
 
1. Smula ner jästen i en bunke. Blanda ut med lite av vattnet och häll på resten. Vattnet skall vara fingervarmt, dvs du ska inte tycka det är varken varmt eller kallt när du stoppar ner fingret. Blanda i oljan och saltet. 
2. Tillsätt vetemjölet, spara gärna lite för att se om du verkligen behöver det. När du kan ta på degen utan att fingret fastnar är den klar. 
3. Dela degen i 4 delar och lägg på en mjölad plåt.
 
 
 
Låt jäsa till ca dubbel storlek (1-1,5 h)
 
 
4. Ta upp en av degarna och lägg på ett mjölat bord. Du skall inte knåda degen utan trycka ut den med handflatorna direkt, tryck från mitten och ut till kanten och gör så runt hela degen tills du har en tunn rund skiva. Nu är det bara att lägga på tomatsås, ost och fyllning (i den ordningen!)
 
Enkel tomatsås
räcker till 4 pizzor
 
1 vitlöksklyfta
några chiliflakes
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk rödvin
0,5 tsk socker
 
1. Pressa vitlöken och stek den lätt i olivolja tillsammans med chiliflakes. Den skall inte få färg. 
2. Tillsätt krossade tomater, rödvin och socker och låt småputtra i ca 20-30 min. Smaka av med salt och peppar. 
 
Montera nu pizzan, dvs kavla ut enligt ovan, lägg på tomatsås och sedan ost. Lägg på salami och körsbärstomater som du  delat i två och blandat med lite olivolja, salt och en pressad vitlök. Innan pizzan far i ugnen penslar du kanterna med olivolja med pressad vitlök. Baka i 250 grader (eller så högt din ugn går), brukar ta ca 8-10 min. 
 
 
 
 
bästa pizzareceptet, hemmagjord pizza,

5 kommentarer

Anonym

22 Aug 2014 16:12

MUMS!!

Kristofer

31 Aug 2014 21:41

Hej! Har ett bra tips för pizzadeg. Öka mängden olivolja i grunddegen. Har en kompis från Palermo som är kock,han visade mig hemligheterna till pizzadegen. Nästan hälften av vätskan i degen var olivolja. :-O Men bra blev det.

Svar: Tack Kristofer! Det låter väldigt vettigt och ska verkligen testa det nästa gång!
Mrs Mia Wallace

leonor broberg

03 Sep 2014 08:43

gott

GoForFit

19 Oct 2014 15:36

Så gott! :)

Marie Bergman - Om livet på Cypern

19 Oct 2014 15:52

Ser gott ut =)

Kommentera

Publiceras ej