När man serverar soppa är det alltid gott att ha något i (aioli, smetana, bacon, krutonger) och nu när jag gjorde jordärtskockssoppa så testade att jag att göra kantarellkrutonger, och det blev riktigt gott! Och man behöver inte många kantareller, och hittade du inga kantareller på senaste svamprundan/i affären kan du kanske ta lite vitlök istället (vitlökskrutonger är ju också gott!). 
 
 
 
Kantarelltider!!! Jag älskar kantareller och tycker nästan att det är lika kul att plocka som gott att äta. Rensa dem däremot, det är inget kul, men väl värt besväret! 
 
 
 
 
 
 
Jordärtskockssoppa med kantarellkrutonger

2 personer
 
300 gram jordärtskockor
1 dl mjölk
2 dl grädde
1,5 msk vitvinsvinäger
1 vitlök
1/2 gul lök
1 klick smör
1 grönsaksbuljongtärning
salt
peppar
1 skiva bröd
3-4 kantareller
1 msk olivolja
 
1. Skala jordärtskockorna och dela i ca 1x0,5 cm stora bitar. Skala och hacka vitlök och gul lök.
2. Hetta upp smöret i en kastrull och stek jordärtskockorna tills de börjar få färg. Tillsätt löken och låt den svettas lite (den ska inte få färg). 
3. Tillsätt mjölken, grädden, buljongtärning och vitvinsvinäger. Låt koka under lock tills jordärtskockorna är mjuka. 
4. Rensa kantarellerna och dela i små bitar. Förväll (stek i stekpanna tills vätskan försvunnit). Tillsätt lite smör och stek någon minut till. Dela brödskivan i små kuber. Blanda med kantarellerna, salt och peppar och olja. Rosta i ugnen 200 grader i ca 5-10 minuter (brödet skall börja få färg)
5. Mixa med stavmixer tills soppan blir slät och fin. Ibland silar jag den genom en finmaskig sil för att få den extra len. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt med mjölk om du tycker att den är för stabbig. Lägg på kantarellkrutongerna och servera. 
 
 
 
 
goda krutonger, jordärtskockssoppa, kantareller,

1 kommentarer

Susanna Maria J

21 Sep 2014 07:48

Alltid lika gott <3

Kommentera

Publiceras ej