Jag tycker det är jättesvårt att lyckas med hemmagjorda vegetariska burgare. Oftast innehåller de en massa bönor eller grönsak och blir bara mjuka och saggiga. Men detta receptet är verkligen supergott, och med tillbehören picklad rödlök och örtaioli blir det fantastiskt! Servera med hamburgerbröd (eller allra helst två rostade skivor surdegsbröd!
 
 
Vegetariska burgare
4 port (4-6 burgare)
 
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
400 gram svarta bönor (1 burk, ca 2,5 dl)
3 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 ägg
2 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
salt
peppar
 
1. Rosta pumpafrön och solros frön i en stekpanna (ingen olja!). Rosta så de får en ganska mörk färg utan att bli brända. Lägg åt sidan. 
2. Hacka lök och vitlök. Stek i lite olja tills löken börjar att mjukna, ska ej få färg. 
3. Mixa havregrynen till ett mjöl. Lägg åt sidan. 
4. Mixa bönorna i en mixer till en puré. Häll i hälften av den stekta löken och mixa lite till. Häll i de rostade fröna och mixa en liten stund (fröna ska mest bara dela på sig, dvs man ska fortfarande kunna se delar av frön!).
5. Blanda slutligen i (observera, inte mixa) resten av löken, havregrynen, ägget, paprikapulver, oregano och salt och peppar. Smaka av. 
6. Forma 4-6 burgare (lättast i en hambrugerpress om du har en sådan!) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen 175 grader i ca 15 min. När det var 5 min kvar tog jag ut dem, la varsin ostskiva på och satte in dem igen.
 
 
 
Picklad rödlök
 
Till den picklade rödlöken använder jag mig av 1-2-3-lag(världens lättaste att komma ihåg!). 1 del ättika (12 %), 2 delar socker och 3 delar vatten!
 
1 rödlök
0,5 dl ättika (12 %)
1 dl socker
1,5 dl vatten
 
1. Koka upp ättika, socker och vatten. 
2. Skiva rödlöken. Lägg den i ättikslösningen (gör inget om den är varm). Allra bäst blir det om det får stå i 24 h, men 1 h går också bra. 
 
 
Örtaioli

2 äggulor
1 tsk senap
1 msk citronsaft
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
färska örter (förslagsvis timjan, persilja, dill, gräslök)
salt 
peppar
 
1. Blanda äggulor med senap och citronsaft. 
2. Vispa äggblandningen samtidigt som du häller ner rapsoljan i en tunn stråle. 
3. Pressa ner vitlöken och hacka ner örterna. Mixa med stavmixer allt sammans om du vill få örterna extra finfördelade!
 
 
 
Servera i gott bröd med lite sallad!
 
 
 
 
 
 
bästa vegetariska burgaren, picklad rödlök, vegetarisk mat,

2 kommentarer

Alexandra

17 Aug 2014 20:36

Så fina grejer du gör, ska följa bloggen för mer :)

Svar: Tack, vad glad jag blir! Själv har jag kikat in på din blogg flertalet gånger! Du har alltid så fina bilder! Emmie
Mrs Mia Wallace

Melinda

09 Feb 2015 18:56

De var jättegoda! Fröna gjorde så att de blev knapriga och fick en god, fyllig smak. Jag serverade dem med en risgratäng med mozzarella, purjolök och tomater samt vitlöksfräst spenat, det passade jättebra ihop. Ett udda tips är att droppa thailändsk soja på biffarna när de är färdigstekta, fungerar förvånansvärt bra ihop!
Tack så mycket för receptet :)

Svar: Åh vad kul att du tyckte om dem! Gjorde dem själv i helgen och de är riktigt goda med alla nötter i! Låter supergott med risgratäng till! Tack för dina fina ord!
Mrs Mia Wallace

Kommentera

Publiceras ej